T. C.
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL YÖNERGESİ
(Kabulü: 03/03/2021 tarih ve 04 sayılı Senato Kararı)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Hukuki Dayanak
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine bağlı olarak anadal lisans/önlisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin istedikleri takdirde ikinci bir dalda Lisans veya Önlisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönerge, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde, çift anadal programlarında eğitim ve öğretim hükümlerini ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisans ve Önlisans düzeyindeki öğrencileri kapsar. Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge, 24 Nisan 2010 tarih ve 27561 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede bulunan;
-
AKTS: Avrupa kredi transfer sistemini,
-
Anadal Programı: Öğrencinin ÖSYS ile yerleştirildiği lisans/önlisans programını,
-
Çift Anadal Programı (ÇAP): Öğrencilerin, anadal lisans/önlisans programına bilim alanı bakımından yakın olan başka bir bölümün/programın lisans/önlisans diplomasını almalarını sağlayan ikinci lisans diploma programını,
-
Fakülte/Yüksekokul / Meslek Yüksekokul: İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Lisans / Önlisans eğitimi yapılan Fakülte, Yüksekokulunu veya Meslek Yüksekokulunu
-
Fakülte/Yüksekokul Kurulu:İstanbul Gelişim Üniversitesinde lisans/önlisans eğitimi yapan Fakülte,Yüksekokul ve Meslek Yüksekokul kurullarını,
-
GANO: Genel ağırlıklı not ortalamasını,
-
İlgili Yönetim Kurulu: İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu ve meslek yüksekokullarında meslek yüksek okululu yönetim kurulunu,
-
İntibak Komisyonu: Bölüm/Program Başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca oluşturulan ve öğrencilerin derslerle ilgili intibak işlemlerini yürüten komisyonu,
-
Kontenjan: Önceden belirlenip ilan edilen öğrenci sayısını,
-
Senato: İstanbul Gelişim Üniversitesi Senatosunu,
-
Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesini, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Çift Anadal Programı
Çift Anadal Programının Açılması
MADDE 5 - (1) Çift anadal diploma programı, sadece İstanbul Gelişim Üniversitesi bünyesindeki lisans programları arasında ve önlisans programları arasında veya bir lisans programı ile bir önlisans programı arasında açılabilir.
-
İki lisans programı arasında çift anadal programı açılabilmesi için her iki programda ortak ve/veya karşılıklı olarak her iki programa da sayılabilecek zorunlu ve seçmeli dersler dışında çift anadal programında en az 12 adet ve en az 36 kredilik farklı ders bulunması gerekir.
-
İki önlisans programı veya bir lisans programı ile diğer önlisans programı arasında çift anadal programı açılabilmesi için her iki programda ortak ve/veya karşılıklı olarak her iki programa da sayılabilecek olan zorunlu ve seçmeli dersler dışında çift anadal programında en az 6 adet ve en az 18 kredilik farklı ders bulunması gerekir.
-
Lisans/önlisans programları arasında veya lisans programları ile diğer önlisans programları arasında ilgili bölümlerin ve fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile çiftanadal programı açılabilir.
Çift Anadal Öğretim Programı
MADDE 6 - (1) Çift anadal programı, çift anadal yapılacak bölümün/programın tüm zorunlu ve seçmeli derslerini kapsar.
(2) Öğrencinin çift anadal programında alması gereken dersler ve kredileri, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yükseköğretim alan yeterlilikleri dikkate alınarak ilgili bölümlerin ve fakülte veya yüksekokul kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile belirlenir. İlgili çift anadal lisans/önlisans programı, öğrencinin programın sonunda asgari olarak kazanması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere göre tanımlanmış öğrenim kazanımlarına sahip olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir.
Çift Anadal Programı Öğrenci Kontenjanı
MADDE 7 - (1) Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel ağırlıklı not ortalaması 100 üzerinden en az 70 (2.72/4.00) olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere üniversite senatosunca belirlenir.
-
Çift anadal öğrencisi kabul edecek programların kontenjanları ve programlara hangi anadal öğrencilerin başvurabileceği programların ilgili sınıfındaki başlangıç kontenjanının
%20’sinden az olmamak üzere Senato kararı ile belirlenir.
-
Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 100 üzerinden 70 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması %20 oranından az olmamak üzere üniversite senatosunca belirlenir.
-
Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere üniversite senatosunca belirlenir.
-
Çift anadal öğrencisi kabul edecek lisans/önlisans programlarının Üniversite Senatosunca belirlenen kontenjanları ve kabul koşulları ilgili yarıyıl başlangıcından en az otuz gün önce üniversite web sayfasında ilan edilir.
Çift Anadal Programına Başvuru Koşulları
MADDE 8 - (1) Öğrenci çift anadal diploma programına, anadal lisans diploma programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında başvurabilir. Anadal önlisans diploma programlarında ise öğrenci en erken ikinci yarıyılın başında, en geç üçüncü yarıyılın başında başvurabilir.
-
Çift anadala başvuru anında anadal diploma programındaki genel ağırlıklı not ortalaması 100 üzerinden en az 70 (2.72/4.00) olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’inde bulunan öğrenciler ikinci anadal diloma programına başvurabilir.
-
Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin, bu Yönergede belirlenen diğer şartların yanı sıra kayıt olduğu yıldaki ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını da sağlamış olması gerekir.
-
Öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için başvurduğu yarıyıla kadar anadal lisans/önlisans programında yer alan tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış ve bir disiplin cezası almamış olması gerekir.
-
Anadal diploma programındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 100 üzerinden en az 70 (2.72/4.00) olan; ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’ sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere bir puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.
-
Aynı adı taşıyan Türkçe öğretim yapılan programlar ile yabancı dil ile öğretim yapılan programlar arasında çift anadal başvurusu yapılamaz.
-
Öğrencinin tamamen veya kısmen yabancı dille eğitim veren bir programa başvurması halinde, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yabancı dil yeterlik sınavından 100 puan üzerinden en az 70 veya Senatonun eşdeğer kabul ettiği ulusal/uluslararası sınavlardan eşdeğer bir puan alması gereklidir.
-
Yatay geçiş ile kayıt yaptıran öğrencinin, çift anadal diploma programına başvurabilmesi için kayıt yaptırdığı lisans programında en az iki yarıyıl ve önlisans programında en az bir yarıyıl öğrenim görmesi zorunludur.
-
Dikey geçiş ile kayıt yaptıran öğrenci bir çift anadal programına başvuruda bulunamaz.
Çift Anadal Programına Kabul ve Kayıt Koşulları
MADDE 9 - (1) Çift anadal başvurusu için gerekli koşulları sağlayan öğrenciler, başvurularını akademik takvimde belirtilen tarihlerde başvuru formu ve not döküm belgesi ile birlikte ilgili dekanlık veya müdürlüğe yapar.
-
Başvuru sırasında öğrenci en fazla üç çift anadal programını tercih edebilir. Öğrenci tercih sırasına göre bir çift anadal programına yerleştirilir.
-
Aynı anda birden fazla çift anadal yapılamaz. Ancak, aynı anda bir çift anadal ile bir yandal yapılabilir.
-
Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde öğrencinin yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
-
Öğrencilerin çift anadal diploma programına kabul işlemi bölüm/program başkanlığının önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile tamamlanır. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerin kesin kayıtları öğrenci işleri daire başkanlığı tarafından yapılır.
-
Çift anadal diploma programında kayıtlı bir öğrenci, anadal diploma programında kurum içi yatay geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında başka bir çift anadal diploma programına yatay geçiş yapabilir.
Akademik Danışmanlık
MADDE 10 - (1) Çift anadal programlarına öğrenci kabul eden bölüm veya programlarda öğrencilerin alacağı derslerin ve yarıyıllarının belirlenmesinde öğrencilere yardımcı olmak ve çift anadal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak üzere, dekanlığın veya müdürlüğün onayı alınarak bölüm/program başkanlığınca bir çift anadal program koordinatörü belirlenir. Çift anadal program koordinatörü öğrencilerin anadal lisans/önlisans programı danışmanları ile iletişim içinde görev yapar.
Anadal ve Çift Anadal Programı İlişkileri
MADDE 11 - (1) Çift anadal programındaki başarı durumu, öğrencinin anadal programındaki başarı durumunu ve mezuniyetini hiçbir biçimde etkilemez. Çift anadal programı için ayrı not belgesi düzenlenir. Çift anadal not döküm belgesinde çift anadal programının tüm dersleri yer alır.
-
Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerin, dersler ile ilgili muafiyet ve intibak işlemleri intibak komisyonlarınca hazırlanır ve ilgili yönetim kurulu kararı ile öğrenci işleri daire başkanlığına bildirilir.
-
Anadal ve çift anadalda ortak olan zorunlu ve seçmeli derslerin muafiyet işleminde öğrencinin, anadal diploma programı ile çift anadal programının tüm yarıyıllarındaki ders planları yan yana iki sütün halinde karşılaştırılarak, öğrencinin çift anadal programında muaf tutulacağı dersler ve çift anadal programı süresince alacağı tüm dersler yarıyılları belirtilerek listelenir.
-
Bu işlemler sırasında her iki programda ortak olan dersler için muafiyet verilir ve derslerin notları çift anadal listesine işlenir. Muafiyet işlemlerinde derslerin eşdeğerliği ve benzerliği esas alınamaz. Sadece derslerin her iki programda ortak olması esas alınır.
-
Muafiyet verilen derslerin notları yoksa ve dersler öğrencinin önüne daha sonraki yarıyıllarda gelecekse, bu dersler çift anadal listesinde muaf anlamına gelen “M” harfi ile belirtilir.
-
Seçmeli ders havuzları farklı olan fakülte/yüksekokuldan gelen öğrencilerin anadal seçmeli derslerine çift anadal için muafiyet verilemez.
-
Anadalı ve çift anadalı aynı fakülte/yüksekokulda bulunan veya seçmeli ders havuzları ortak olan programlarda, muafiyet komisyonunca uygun bulunan sayıdaki seçmeli ders için muafiyet verilebilir.
-
Öğrenciler, muafiyet verilen ortak zorunlu ve seçmeli dersleri, ders kayıtları esnasında anadal lisans programından alması zorunludur. Ana daldan alınan ve muafiyet verilen bu derslerin notları yarıyıl sonunda çift anadal listesine öğrenci sistemi tarafından işlenir. Her yarıyıl sonunda ilgili birimlerce not girişleri için karar almak gerekmez.
-
Öğrenci çift anadal programından aldığı zorunlu veya seçmeli bir dersi hiçbir şekilde anadal programındaki bir ders yerine saydıramaz.
-
Çift anadal sınıf ve yarıyıl intibak işlemlerinde öğrencinin anadal diploma programındaki sınıf ve yarıyılı esas alınır.
-
Anadal ve çift anadal programlarının öğretim planında yer alan zorunlu staj veya mesleki uygulamaların nasıl yapılacağı veya kabul edilip edilmeyeceği ders muafiyet ve intibak formunda belirtir.
-
Öğrenci çift anadala başladığı yarıyıl başında yapılan ders muafiyet ve intibak işlemleri için bir defa itirazda bulunabilir. Daha sonraki yarıyıllar da ders muafiyeti ve intibakı için itiraz başvurusunda bulunamaz ve Rektörlük onayı olmadıkça ve anadal veya çift anadal müfredatında bir değişiklik olmadığı müddetçe ilk intibak programında bir değişiklik yapılamaz.
-
Çift anadal programına kayıtlı öğrencilerin bu programları tamamlayabilmeleri için ders muafiyet ve intibak işlemlerine göre çift anadal programında alması gereken tüm zorunlu ve seçmeli dersleri
başarmış olması ve çift anadal mezuniyet koşullarını yerine getirmesi gerekir.
-
Bir yarıyılda öğrencinin anadal ve çift anadal programından beraberce alacağı toplam ders yükü 60 AKTS ‘yi aşamaz. Anadal programından mezun olan fakat çift anadal programına devam eden öğrenci bir yarıyılda en fazla 45 AKTS ders yükü alabilir.
-
Çift anadal öğrencileri, ders kayıtları esnasında öncelikle alt yarıyıllardaki ve haftalık ders programında çakışma olmayan derslere kayıt yaptırmak zorundadır.
-
ÇAP öğrencileri yaz öğretimi dâhil özel öğrenci olarak başka bir üniversiteden ders alamaz.
Başarı ve Mezuniyet Koşulları
MADDE 12 - (1) Çift anadal programındaki yarıyıl ve genel ağırlıklı not ortalaması tanımları anadal programlarındaki gibidir.
-
Çift anadal öğrencileri için başarı sıralaması yapılmaz ve bölüm/program veya mezuniyet değerlendirmesinde başarı sıralamasına alınmazlar.
-
Anadal programında mezuniyet hakkını elde eden ve çift anadal programını 100 üzerinden en az 70 (2.72/4.00) ortalama ile tamamlayan öğrenciye ikinci anadal lisans/önlisans diploması verilir. Bu öğrencilerin çift anadal diplomasının arka yüzünde çift anadal diplomasıdır ibaresi yer alır.
-
Çift anadal programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenciye, anadal programından mezuniyet hakkını elde etmeden çift anadal programının lisans/önlisans diploması verilmez.
-
Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi, ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı kanunun 44. maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süresidir.
-
Çift anadal programına kayıtlı öğrencilere anadal programlarından mezun oldukları yarıyıl sonunda anadal programına ait diplomaları verilir.
-
Anadal programından mezun olma koşulunu yerine getiren öğrenciler ile anadalında ders kaydı yaptırmayan öğrenciler çift anadal için verilen eğitim bursu dışındaki burs, başarı bursu veya maddi destek gibi diğer haklardan yararlanamazlar.
-
Çift anadal programından ayrılan bir lisans öğrencisine, aynı programda verilen bir yandal programı varsa ve yandal programının tüm şartları yerine getirilmiş ise, tercih etmesi durumunda o yandal programına ait bir sertifika verilebilir. Eğer öğrenci yandal programının tüm şartlarını yerine getirmemişse, eksik derslerini tamamlayabilmesi amacıyla, kendisine ilgili yarıyılda yandala başvuru hakkı tanınır.
Çift Anadal Programından Geçici veya Sürekli Ayrılma
MADDE 13 - (1) Öğrenci çift anadal programını kendi isteği ile bırakabilir.
-
Çift anadal programına kayıtlı bir öğrenci, başvuru koşullarını sağlamak koşulu ile başka çift anadal programlarına başvurabilir ve önceki çift anadal programından kaydını sildirmek koşulu ile yeni çift anadal programına kayıt yaptırabilir.
-
Çift anadal programındaki bir öğrenci, anadal programında "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine uygun koşulları sağlamadan başka bir anadal programına yatay geçiş yapamaz. Yatay geçiş yapması halinde çift anadal programından kaydı silinir.
-
Anadal diploma programında izinli sayılan bir öğrenci, çift anadal programında da izinli sayılır. İzin almak isteyen öğrenci her iki program için de başvuru yapmakla yükümlüdür.
-
Çift anadal programında ders çakışması veya kredi limitinin aşılması gibi nedenlerle ders alamayacak olan öğrencilere bölümün önerisi ve ilgili birim yönetim kurulu kararı ile çift anadal diploma programı için
en fazla bir yarıyıl izin verilebilir.
-
Çift anadal programında, izin almadan iki yarıyıl üst üste ders kaydı yaptırmayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir.
-
Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması her iki programda bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e (2.50/4.00) kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 70’in (2.72/4.00) altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.
-
Öğrenci çift anadal programından ayrıldığında, başarısız olduğu çift anadal programı derslerini tekrarlamak zorunda değildir.
-
Çift anadal programında başarısız olan veya programdan ayrılan öğrencilerin anadal programında kabul edilmeyen fakat çift anadal diploma programında başarılı olduğu dersler genel ağırlıklı not ortalamasına dâhil edilmeksizin not döküm belgesinde yer alır.
GEÇİCİ MADDE 1 - (1) Yönergenin 13 üncü maddesinin yedinci fıkrasındaki değişiklik 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Güz Yarıyılı sonunda uygulanacaktır. 2019-2020 Eğitim- Öğretim yılı, güz veya bahar yarıyıllarında genel ağırlıklı not ortalaması her iki programda iki defa 100 üzerinden 65’e (2.50/4.00) düşen öğrencilerin çift anadal diploma programından kaydı silinecektir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Hüküm Bulunmayan Haller ve Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 14 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile İstanbul Gelişim Üniversitesi Senatosu kararları uygulanır.
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
MADDE 15-(1) 12.02.2020 tarih ve 2020/2 sayılı Senato Kararı ile kabul edilen “İstanbul Gelişim Üniversitesi Çift Anadal Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
MADDE 16- (1) Bu Yönerge İstanbul Gelişim Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17-(1) Bu Yönerge hükümlerini İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü yürütür.