Hukuk Müşavirliği -

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ARAŞTIRMALARI VE YAYINLARI DEĞERLENDİRME VE TEŞVİK YÖNERGESİ

gelişim üniversitesi
  1.   Hukuk Müşavirliği
  2. Haberler


İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ARAŞTIRMALARI VE YAYINLARI DEĞERLENDİRME VE TEŞVİK YÖNERGESİ



İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
AKADEMİK ARAŞTIRMALARI VE YAYINLARI DEĞERLENDİRME VE TEŞVİK YÖNERGESİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam

 
Amaç
 
Madde 1- Bu yönergenin amacı, İstanbul Gelişim Üniversitesinde kadrolu , ders saati ücretli ve misafir akademik personel ile tam zamanlı çalışan idari personel tarafından yapılan İstanbul Gelişim Üniversitesi adresli, ulusal ve uluslararası düzeydeki akademik ve bilimsel çalışmalarını ödüllendirmek ve ödüllendirmenin yöntem ve esaslarını tesbit etmektir.
 

Kapsam

 
Madde 2- Yönerge aşağıda dokuz grup başlığı altında toplanan ulusal ve uluslararası düzeydeki akademik ve bilimsel çalışmaları kapsar. Ayrıca bu çalışmaları değerlendirme ve sonuçlandırmada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve uygulanmasında görev yapmak üzere ilgili rektör yadımcının başkanlığında üç öğretim üyesinde meydana gelen bir Akademik Araştırmaları ve Yayınları Değerlendirme ve Teşvik Komisyonu (AYDEK) kurulur.
 
  1. Grup Yayınlar: Birinci gruptaki yayınlar SCOPUS (Q1,Q2,Q3,Q4) ve WEB OF SCIENCE
bilimsel atıf indekslerine giren hakemli ve sürekli dergilerde yayımlanmış tam metin tüm araştırma makaleleri, derleme makaleleri, özeti veya tam metni basılmış bildiriler olarak tanımlanmıştır. Bu grupta, vaka takdimi teknik not, tartışma ve araştırma sonuçları ön duyurusu, editöre mektup, vb.
türünden yayınlar teşvik kapsamı dışındadır. Bu gruptaki yayınlara her yıl belirlenen ölçütler kapsamında yayın desteği verilir. SCOPUS (Q1, Q2, Q3, Q4) bulunmayan fakat WEB OF SCIENCE(Q1,Q2,Q3,Q4) da yer alan makaleler için verilen teşvik miktarında SCOPUS da ki
sınıflandırma esas alınır. Yayınlar için ödenecek teşvik miktarı belli oranlarda yazar sayısına bölünür.
 
  1. Grup Yayınlar : Bu gruptaki yayınlar SCOPUS(Q1,Q2,Q3,Q4) ve WEB OF SCIENCE dışındaki alan indeksi listesine giren, ULAKBİM tarafından taranan ulusal veya uluslararası hakemli ve en az üç yıl süreyle düzenli olarak yayınlanmakta olan dergilerde yayımlanmış tam metin tüm araştırma makaleleri, tam metin derleme makaleleri olarak tanımlanmıştır. İstanbul Gelişim Üniversitenin çıkarmış olduğu bilimsel dergiler için en az üç yıl kısıtlaması aranmamaktadır. Vaka takdimi (vaka raporu), teknik not, tartışma ve araştırma sonuşları ön duyurusu, editöre mektup,vb., türünden yayınlar ile özeti veya tam metni basılmış bildiriler teşvik kapsamı dışındadır. Ayrıca bir derginin aynı sayısında yayınlanan birden fazla makalenin sadece bir tanesi için teşvik verilir. Yılda en fazla beş makaleye başvuru sırasına göre her yıl belirlenen ölçütler kapsamında tespit edilen oranlarda teşvik verilebilir. Bu grupta teşvik miktarı yazar sayısına eşit olarak bölünür.
 
  1. Grup Yayınlar: En az beş yıl uluslararası düzeyde düzenli faaliyet yürüten ve daha önce aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayınlamış olan tanınmış uluslararası yayınevlerinde Türçe dışında bir yabancı dilde yazılmış, kendi uzmanlık alanında bilimsel araştırmaya dayalı araştırma ve ders kitapları ile bu tip eserlerde yazarlık, editörlük yapmak bu kapsamda
 
değerlendirilir. Bölüm yazarlığı, yüksek lisans ve doktora tezlerinin kitap haline getirildiği eserler yayın teşvik kapsamı dışındadır. Yayın teşvikinin verilebilmesi için kitabın Scopus atıf dizininde en az bir atıf alması ön koşuldur. Bu gruptaki yayınlara verilecek teşvik miktarı her yıl belirlenen ölçütler kapsamında yazar ve editör sayısına bölünerek eşit olarak ödenir.
 
  1. Grup Yayınlar: En az beş yıl ulusal düzeyde düzenli faaliyet yürüten ve daha önce aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayımlamış olan tanınmış ulusal veya uluslararası yayınevlerinde Türkçe veya Türkçe dışında bir yabancı dilde yazılmış veya Türkçeye çevrilmiş, kendi uzmanlık alanında bilimsel araştırmaya dayalı araştırma ve ders kitapları ile bu tip eserlerde yazarlık, editörlük yapmak bu kapsamda değerlendirilir. Bölüm yazarlığı, yüksek lisans ve doktora tezlerinin kitap haline getirildiği eserler yayın teşvik kapsamı dışındadır. Telif hakkı İstanbul Gelişim Üniversitesine verilen ders veya araştırma kitapları dışındaki kitaplar için verilecek teşviklerde kitabın Scopus atıf dizininde en az bir atıf alması ön koşuldur. Bu gruptaki yayınlara verilecek teşvik miktarı her yıl belirlenen ölçütler kapsamında yazar ve editör sayısına eşit olarak bölünerek ödenir.
  2. Grup Yayınlar: Önlisans ve lisans öğretim planlarında yer alan olan zorunlu veya seçmeli, derslere destek amaçlı, hem örgün öğretim yoluyla hem de uzaktan öğretim yoluyla verilen ve Uzaktan Öğretim Sistemine (ALMS) aktarılan ve telif hakkı İstanbul Gelişim Üniversitesine devredilen dersleri içermektedir. Bu gruptaki yayınlara verilecek teşvik miktarı her yıl belirlenen ölçütler kapsamında yazar sayısına bölünerek eşit olarak ödenir.
 
  1. Grup Yayınlar (Atıflar): Adayın, İstanbul Gelişim Üniversitesi adresli ve SCOPUS ve WEB OF SCIENCE Bilimsel atıf İndekslerine giren dergilerde yayınlanan bilimsel çalışmalarına adayın yazar olarak yer almadığı ve bu dergilerde yayınlanan makaleler tarafından bir önceki yıl içinde yapılan her bir atıfı kapsamaktadır. Vaka takdimi, teknik not, tartışma ve araştırma sonuşları ön duyurusu, editöre mektup, vb., türünden yayınlar bu kapsam dışındadır. Her bir atıf için her yıl belirlenen ölçütler kapsamında yayın desteği verilir. Öğretim elemanları bu haklardan kadroda bulundukları veya üniversitede görev yaptıkları süre için yayın atıf teşvikinden yararlanabilirler
 
  1. Konferans Desteği : Bu grup, yurtdışı ve yurtiçinde periyodik olarak düzenlenen uluslararası veya ulusal bilimsel konferans,sempozyum , sanatsal ve bilimsel tasarım, ulusal performansa dayalı kişisel etkinlikleri kapsamaktadır. Konferans ve benzeri etkinliklere katılım desteği öğretim elemanı başına yurtiçi ulusal veya uluslararası konferanslarda yılda en fazla iki defa belirlenen ölçütler kapsamında verilir. Yurtdışında yapılan konferanslara ve benzer etkinliklere katılım koşulu ve verilecek destek AYDEK tarafından belirlenen ve Mütevelli Heyeti başkanı tarafından onaylan ölçütler kapsamında yılda bir defa sadece öğretim üyelerine verilir. Bu grup desteklerinde, kayıt ücreti, konaklama ve ulaşım vb., harcamaların belgelendirilmesi koşulu aranır. Konferans desteği tam metin bildirinin sözlü sunumunu yapacak öğretim elemanı için verilir. Poster olarak kabul edilen bildiriler ve tam metin olmayan bildiriler, seminerlere ve çalıştaylara katılım destek kapsamı dışındadır. Bir konferans veya diğer etkinlikler için destek alabilmek için ayrıca aşağıda belirtilen ilkelerin sağlanması ve ilgili belgelerin başvuru formuna eklenmesi gerekir.
  1. Yurtdışı konferanslar ve benzeri etkinliklerin için en az beşincinin düzenleniyor olması, öğretim üyesinin bilim alanı ile ilgili olması, bilim kurulunda en az beş ve düzenleme kurulunda ise en az iki yabancı uyruklu öğretim üyesinin bulunması ve tam metin bildiri sunulması gerekir.
  2. Ulusal konferansın en az üçüncüsünün düzenleniyor olması, öğretim elemanının bilim alanı ile
 
ilgili olması, bilim kurulunda en az beş ve düzenleme kurulunda ise en az üç öğretim üyesinin bulunması ve tam metin bildiri sunulması gerekir.
  1. Başvurularda ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile izin verilmesi ve kararda derslerin telafi programının belirtilmesi gereklidir.
 
  1. Proje Desteği : İstanbul Gelişim Üniversitesinde görev yapan araştırmacıların yer aldığı Avrupa Birliği, Türk Ulusal Ajansı, TÜBİTAK veya Devlet Bakanlığı tarafından desteklenen uluslararası ve ulusal projeler ile araştırma projelerini (BAP) kapsamaktadır.
 
  1. Patent Desteği: İstanbul Gelişim Üniversitesinde yapılmış çalışmalardan dolayı başvuruları WIPO(World Intellectual Property Organization) tarafından kabul edilmiş, yeni ve buluş basamağı içerdiğine dair araştırma raporu alınmış ve Patent İşbirliği Antlaşmasına (PCT - Patent Cooperation Treaty) gereğince uluslararası patent başvuru aşamasına gelmiş olan Uluslararası Patentler ile Türk Patent Enstitüsü tarafından buluşun yeni ve buluş basamağı içerdiğine dair araştırma raporu alınmış patent başvurularını kapsamaktadır.
 
İKİNCİ BÖLÜM

Yayın Teşvik Başvurusu ve Teşvik Ödeme Esasları Yayın Teşvik Başvurusu

Madde 3- (1) Yönerge kapsamında yayın desteğinden yararlanmak isteyen ve İGÜ de görev yapan tüm yapan akademik ve idari kadro elemanları, misafir öğretim elemanları ve tez danışmanı ile birlikte yayın yapan doktora öğrencileri, yönergede yer alan koşulları sağlayan yayınları için bir EK.2, EK.3, EK.4 ve EK.5 Yayın Teşvik Formlarından uygun olanı doldurularak ilgili birim aracılığı ile başvurur. Başvuru formuna aşağıda belirtilen belgeler eklenir.
  1. YÖKSİS yayın listesi (Ders saati ücretli öğretim elemanlarından istenmez).
  2. Alan indeksli makaleler için, kaynakların, özet ve makale basıldıktan sonra makaleye yapılan atıfların dışlandığı, IThenticate Programından Pdf olarak alınan ve kütüphane daire başkanınca onaylanan “Benzerlik Raporu(intihal raporu)”.
  3. Alan indeksli araştırma makaleleri için “Toplam Benzerlik Oranı” %20 den ve derleme makaleleri için %30 dan fazla olmamalıdır. SCOPUS veya WOS indeksli makaleler ve kitaplar için toplam benzerlik oranı aranmaz.
  4. SCOPUS veya WOS indeksli makaleler için dergi sınıfını gösteren sayfanın bir kopyası başvuru formuna eklenmelidir.
  5. Bir önceki yıla ait atıflar için SCOPUS veya WOS dan alınan atıfların yılını ve atıf yapılan SCOPUS ve WOS indeksli makale veya kitabı gösteren sayfanın bir kopyası eklenmelidir.
(2) Araştırma, derleme veya tam metin bildirilerde ve özet bildirilerde, uydurma (fabrication), çarpıtma(falsification), aşırma (intihal- plagiarism), duplikasyon (duplication), dilimleme (least publishable units), çalışmaya destek veren kurum veya kuruluş desteğini belirtmemek, ortak ve aktif katkısı bulunan yazarların isimlerini izin almadan makaleden çıkartmak, yazar sıralamasını izinsiz olarak değiştirmek gibi etiğe aykırı kabul edilecek davranışlar tesbit edildiğinde makale için bir teşvik verilemez, teşvik verilmiş ise geri alınır ve ilgili kişi hakkında soruşturması açılması teklif edilir.
 

Teşvik Ödeme Esasları

 
Madde 4- Her takvim yılı başında Rektörün önerisi ve Mütevelli Heyeti Başkanını onayı ile Madde 2 de belirtilen yayın gruplarında tanımlanan akademik yayınlar ve çalışmalar için Türk Lirası cinsinden bir “Yayın Teşvik Katsayısı”(YTK) belirlenir. Belirlenen YTK’na göre akademik yayın ve çalışmalara ödenecek teşvik miktarı ve koşulları AYDEK Komisyonunun önerisi ve Rektörün onayı ile kesinleşir ve EK.1 tablosunda gösterilir.
 
Madde 5- AYDEK Komisyonu başkanın çağrısı üzerine her yarıyıl en az iki defa toplanır. İhtiyaç duyulması halinde AYDEK komisyonu akademik yayınları değerlendirme konusunda destek almak üzere kendi üyelerinin dışından başka öğretim üyelerinden destek alabilir ve bu amaçla görevlendirme yapabilir. Yayın başvuruları Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda en az dört kez değerlendirerek, AYDEK başkanı rektör yardımcısı tarafından bir ödeme yapılması için Rektörlüğün onayına sunulur. Onaylanan yayın teşvik miktarı başvuru yapanların banka hesaplarına yatırılır.
 
Madde 6-Bir öğretim elemanının yayın teşvikinden yararlanabilmesi için başvuru yaptığı yayındaki adres sadece İstanbul Gelişim Üniversitesi adresi olmalıdır. Bir öğretim elemanına ait birden fazla adres olmalıdır.
 
Madde 7- Yayın başvuruları için ödemeler Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört dönemde yapılır. Yayınlara verilecek teşvik miktarları ve oranları EK.1 tablosundaki esaslar çerçevesinde belirlenir. Bir güncelleme yapılıncaya kadar EK.1 tablosu geçerlidir.
 
Madde 8- Bir yayına, yayınlanma tarihinden itibaren en çok iki takvim yılı içinde teşvik verilebilir. Yayının değerlendirilmesindeki teşvik miktarı yayının yayınlandığı tarihte geçerli olan yönerge ve teşvik miktarına göre yapılır.
 
Madde 9- Başvuru sahipleri eserin yayınlanma tarihinde İstanbul Gelişim Üniversitesinden ayrılmış olsalar dahi, YÖKSİS listesinde yer almak ve dergiye başvuru tarihinde İstanbul Gelişim Üniversitesinde çalıştığını belgelemesi ve yayında İstanbul Gelişim Üniversitesi adresinin gösterilmesi durumunda yayın teşvikinden yararlanabilir.
 
Madde 10- İstanbul Gelişim Üniversitesinde öğrenim gören doktora öğrencileri, mezuniyetlerinden önce tez danışmanları ile birlikte yaptıkları İstanbul Gelişim Üniversitesi adresli yayınları için yayın teşvikinden yararlanabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Genel Hükümler

 
Madde 11- Bu yönergede öngörülmeyen hususlarda Akademik Araştırmaları ve Yayınları Değerlendirme ve Teşvik Komisyonunun önerisi ve Rektörün olumlu görüşünü alınarak karar verilir.
 
Geçici Madde 1- Bir yayın, yayınlanma tarihinden itibaren en çok iki takvim yılı içinde ödüllendirilir. Yayının değerlendirilmesindeki maddi tutar, yayının yayınlandığı tarihte geçerli olan yönerge veya Senato Kararları ile belirlenen esaslara ve 2018 yılı için geçerli olan EK.1 de belirtilen esaslara göre değerlendirilecektir.
 

Yürürlük

Madde    12-    Bu    Yönerge    01.01.2020     tarihinde    yürürlüğe     girer    ve    yayın    başvuruları EK.1(2020) de belirtilen esaslara göre değerlendirilir.
 

Yürütme

Madde 13- Bu Yönerge hükümlerini İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü yürütür.


Haberler