T. C.
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
AZAMİ ÖĞRENİM SÜRESİNİ TAMAMLAYAN ÖN LİSANS VE LİSANS ÖĞRENCİLERİ İÇİN SINAV VE UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ
(Kabulü: 03/03/2021 tarih ve 04 sayılı Senato Kararı)
Amaç
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
MADDE 1-(1) Azami öğrenim süresini dolduran önlisans ve lisans öğrencilerinin mezun olabilmeleri için uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2-(1) İstanbul Gelişim Üniversitesinde azami öğrenim süresini dolduran önlisans ve lisans öğrencilerinin mezun olabilmeleri için verilecek ek sınav, ek süre, mezuniyet ve kayıt silme işlemlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3-(1) Uygulama esaslarının dayanağı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 44. maddesinin (c) fıkrası ile İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 11. maddesinin 1. fıkrası esas alınarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu yönergede geçen;
-
Normal Öğrenim Süresi: Kayıtlı olduğu önlisans veya lisans programının öğrenim süresini,
-
Azami Öğrenim Süresi: Ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan maksimum süreyi,
-
Başarısız ders: Kayıt yaptırılan derslerden devam şartı sağlanarak yarıyıl sonu sınava girme hakkı elde ettiği ve FF notu alınan dersi,
-
Ara Sınıf: Dört yıllık lisans programlarında ikinci ve üçüncü sınıfı, beş yıllık lisans programlarında ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfı ve altı yıllık lisans programlarında ise ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıfları,
-
Son Sınıf öğrencisi: Ön lisans programlarında ikinci sınıf, dört yıllık lisans programlarında dördüncü sınıf, beş yıllık lisans programlarında beşinci sınıf ve altı yıllık lisans programlarında ise altıncı sınıf öğretim programlarında yer alan derslere kayıt yaptıran veya kayıt hakkı kazanan öğrencileri,
-
Uygulama Ağırlıklı Ders: Uygulama ders saati teorik ders saatinden büyük veya eşit olan dersleri,
-
Teori Ağırlıklı Ders: Teorik ders saati uygulama ders saatinden büyük olan dersleri,
-
Ek Sınav: Azami süreleri sonunda kayıtlı olduğu bölüm veya programdan mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, başarısız olduğu ders sayısını beş derse indirmesi için verilecek sınavı,
-
Ek Süre: Azami öğrenin süresini dolduran öğrencilere kayıtlı olduğu bölüm veya programdan mezun olabilmek verilen süreyi,
-
Sınırsız Sınav Hakkı: Azami öğrenim süresi sonunda kayıtlı olduğu bölüm veya programdan mezun olabilmek için başarısız ders sayısını bir derse indiren veya öğretim planında yer alan tüm derslerden başarılı olduğu halde mezuniyet için gerekli genel not ortalamasını tutturamadıkları için mezun olamayan öğrencilere not ortalamasını yükseltmek için verilen sınav hakkını,
-
Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesini,
-
Senato: İstanbul Gelişim Üniversitesi Senatosunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Azami Öğrenim Süreleri ve İlişik Kesme
Azami Öğrenim Süreleri
MADDE 5-(l) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.
-
Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 15.07.2015 tarihli kararı uyarınca öğrencilerin azami öğrenim süresi başlangıç tarihi olarak 2014-2015 güz yarıyılı esas alınır.
-
Ayrıca, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı ve daha önceki yıllarda kayıt yaptıran (kayıt donduranlar hariç) ve daha sonraki yıllarda üniversitemize kayıt yaptırıp geldikleri yükseköğretim kurumlarında aldıkları dersleri saydırarak yedi yıllık azami öğrenim sürelerini tamamlayan lisans öğrencileri için öğrenim süresine ilişkin esaslar 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı Bahar yarıyılı sonu itibariyle uygulanacaktır.
-
Eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik gereğince programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.
-
Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak çift anadal diploma programından mezun olamayan öğrencilerin çift anadal programının öğrenim süresi, çift anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılından itibaren hesaplanır.
-
Karşılıklı anlaşma, Erasmus, Farabi ve benzer değişim programlarıyla başka bir kuruma gönderilen öğrencilerin geçirdikleri süreler, azami öğrenim süresinden sayılır.
Azami Öğrenim Süresi Sonunda İlişik Kesme
MADDE 6 – (1) Azami süreler içinde öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
(2) Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfından ilişiği kesilen öğrenciler İstanbul Gelişim Üniversitesinde öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bu öğrenciler, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda eşdeğer program bulunmaması hâlinde talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.
Lisans Tamamlama Programına Kayıtlı Öğrenciler
MADDE 7-(1) Sağlık lisans tamamlama veya mühendislik lisans tamamlama gibi programlara kayıtlı öğrenciler kendilerine tanınan azami öğrenim süresi sonunda mezun olmak zorundadır. Azami öğrenim süresi sonunda gerekli koşulları sağlayamadıkları için mezun olamayanların üniversite ile ilişkileri kesilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Hazırlık Sınıfı, Birinci Sınıf ve Ara Sınıf Öğrencileri
Hazırlık Sınıfı Öğrencileri
MADDE 8-(1) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri hâlde, yıl içi ve yılsonu sınavlarında başarılı olamadıkları için azami öğrenim süresi sonunda öğretim kurumları ile ilişiği kesilme durumuna gelen hazırlık sınıfı öğrencilerine başarılı olmaları için ilave bir sınav hakkı verilir.
Birinci Sınıf ve Ara Sınıf Öğrencileri
MADDE 9-(1) Azami öğrenim süresi sonunda derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri hâlde, yıl içi ve yılsonu sınav yükümlülüklerini yerine getiremedikleri için öğretim kurumları ile ilişiği kesilen veya kesilme durumuna gelen, birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Bu süre sonunda başarılı olamayan birinci sınıf ve ara sınıf öğrencisinin üniversite ile ilişkisi kesilir.
-
Teori ağırlıklı derslerin sınav haklarında derslere devam koşulu aranmaz. Fakat uygulamalı ve uygulama ağırlıklı derslerde öğrencilerin devam zorunluğu vardır.
-
Devam zorunluluğu aranan dersler için öğrencilerin yarıyıl içinde yapılan ara sınav, kısa sınav, laboratuvar, proje ve sunum gibi tüm faaliyetlere katılmaları zorunludur. İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince mazeretleri uygun bulunan öğrencilere ara sınavlar için mazeret sınav hakkı verilebilir.
-
Öğrencinin sınav hakkını kullanmak istediği uygulamalı veya uygulama ağırlıklı dersler öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim planından (müfredat) kaldırılmış ise ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile öğrencilere, devam koşulu aranan, eşdeğer bir ders verilir.
-
Birinci sınıf ve ara sınıf öğrencilere devam yükümlülüklerini yerine getirmedikleri veya daha önce hiç kayıt yaptırmadıkları dersler için bir sınav hakkı verilmez.
-
Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri ve başarılı oldukları hâlde genel not ortalamasını tutturamadıkları için ara sınıflarda da sınamalı duruma düşerek sene kaybeden öğrencilere diledikleri teori ağırlıklı üç dersten bir sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda not ortalamasını tutturamadığı için sınamalı durumdan çıkamayan ara sınıf öğrencilerinin üniversite ile ilişkisi kesilir.
-
Verilen ek süre sonunda başarısız oldukları tüm dersleri başaranların kayıtları yeniden yapılır ve öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar, yatay geçiş yapamazlar, özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumundan ders alamazlar ve ders/kredi başına öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
-
Verilen sınav haklarından yararlanmak üzere başvuru yaparak ders/kredi başına öğrenim ücretini ödeyen fakat sınav hakkını kullanmayan öğrenciye ödediği ücreti geri verilmez.
-
Kaldıkları yerden öğrenimlerine devam hakkı verilen birinci sınıf veya ara sınıf öğrencilerine mezun olabilmeleri için kayıtlı bulundukları programın normal öğrenim süresi kadar ilave bir öğrenim süre verilir. Fakat bu öğrenciler kendilerine tanınan ilave öğrenim süresi sonunda azami öğrencilik haklarından tekrar yararlanamazlar.
-
Verilen ilave öğrenim süresi sonunda izledikleri programdan mezun olabilmek için başarısız ders sayısını bir derse indiren öğrencilere sınırsız sınav hakkı verilir. Aksi halde öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
-
İlave öğrenim süresi sonunda izledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden başarılı oldukları hâlde genel not ortalamasını (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 düzeyine çıkaramadığı için ilişkileri kesilme durumuna gelen öğrencilere, not ortalamalarını yükseltmek üzere, önlisans programlarında ilk iki yarıyıl ve lisans programlarında ise ilk dört yarıyıl dersleri hariç, devam zorunluğu olmayan diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Sınıf Öğrencileri, Ek Sınavlar, Ek Süre, Mazeret Sınavı ve Stajlar
Son Sınıf Öğrencileri ve Ek Sınavlar
MADDE 10- (1) Azami öğretim süresi sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, sınava girme hakkı elde ettikleri ve başarısız oldukları tüm dersler için iki ek sınav hakkı verilir.
-
Ek sınav hakkı verilen teori ağırlıklı derslerin sınavlarında derslere devam koşulu aranmaz. Fakat uygulamalı ve uygulama ağırlıklı derslerde öğrencilerin derslere devam zorunluğu vardır.
-
Devam zorunluluğu aranan dersler için öğrencilerin yarıyıl içinde yapılan ara sınav, kısa sınav, laboratuvar, proje ve sunum gibi tüm faaliyetlere katılmaları zorunludur. İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince mazeretleri uygun bulunan öğrencilere ara sınavlar için mazeret sınav hakkı verilebilir.
-
Öğrencinin sınav hakkını kullanmak istediği uygulamalı veya uygulama ağırlıklı dersler öğretim planından (müfredat) kaldırılmış ise ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile öğrencilere, devam koşulu aranan, eşdeğer bir ders verilir.
-
Ek sınav hakkı elde eden öğrenciler iki ek sınav hakkını yarıyıl sonunda yapılan final ve bütünleme sınavlarında kullanabilir. Öğrencilere ek sınavlar için mazeret sınav hakkı verilmez.
-
Sınava girme hakkı elde ettikleri ve iki ek sınav sonunda başarısız olduğu ders sayısını beş derse düşüremeyen son sınıf öğrencilerinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Son Sınıf Öğrencileri ve Ek Süre
MADDE 11-(1) Ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı) ek süre verilir. Bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız olarak başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır.
Ders Kaydı Yaptırmadığı ve Devamsız Olduğu Dersleri Bulunan Son Sınıf Öğrencileri
MADDE 12- (1) Ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indiren öğrenciler ile azami öğrenim süresi sonunda başarısız olduğu ders sayısı beş veya altında bulunan son sınıf öğrencilerine hiç almadıkları ve/veya devam koşulunu sağlamadıkları tüm dersler için dört yarıyıl ek süre verilir.
-
Verilen dört yarıyıllık ek süre sonunda hiç almadığı veya devam koşulunu yerine getirmediği dersleri bulunan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
-
Ek sınavlar ve ek süreler sonunda, almadığı veya devamsız olduğu dersi bulunmayan ve izledikleri programdan mezun olabilmek için başarısız ders sayısını bir derse indiren son sınıf öğrencilerine sınırsız sınav hakkı verilir. Aksi halde öğrencilerinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
-
Ek sınavlar ve ek süreler sonunda izledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden başarılı oldukları hâlde genel not ortalamasını (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 düzeyine çıkaramadığı için ilişkileri kesilme durumuna gelen öğrencilere not ortalamalarını yükseltmek üzere, önlisans programlarında ilk iki yarıyıl ve lisans programlarında ise ilk dört yarıyıl dersleri hariç, devam zorunluğu olmayan diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır.
-
Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
-
Ek sınav ve ek süreden yararlan son sınıf öğrencileri özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumundan ders alamazlar.
-
Ek sınav hakları ve ek süre sonunda öğretim planında yer alan tüm derslerden başarılı olan ve genel not ortalamasını (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 düzeyine çıkaran öğrencilere mezuniyet hakkı verilir.
Stajlar
MADDE 13-(1) Öğrencilerin öğretim planlarında yer alan fakat yapılmayan zorunlu yaz stajları başarısız ders sayısına dâhil değildir.
-
Azami öğrenim süresi sonunda öğretim planında yer alan tüm derslerinden başarılı olan ve zorunlu yaz stajını yapmayan öğrencilere ders/kredi başına öğrenim ücretini ödemek koşulu ile dört yarıyıl ek süre verilir.
-
Stajlarını başarı ile tamamlayanlar mezuniyet hakkı elde ederler. Verilen ek süre sonunda yaz staj yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.
Mazeret Sınavı
MADDE 14 -(1) Devam zorunluluğu olmayan ve sınava girme hakkı verilen derslerin ek sınavları veya sınırsız sınav hakları için bir mazeret sınavı düzenlenmez. Devam zorunluluğu olan uygulama ağırlıklı derslerin ara sınavları için mazeret sınav hakkı verilebilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Sınav Başvurusu, Ders/Kredi Başı Öğrenim Ücreti ve Değerlendirme
Sınav Başvurusu ve Öğrenim Ücreti
MADDE 15 – (1) Azami öğrenim süresini doldurduğu için sınav hakkı veya derslere devam hakkı verilen öğrenciler, bu haklarını kullanmak için akademik takvimde belirtilen tarihlerde ve ders kayıt dönemleri içinde kayıtlı oldukları fakülte dekanlığına veya yüksekokul müdürlüğüne bir form dilekçe ile başvuru yapmaları gerekir.
-
Başvuruları uygun bulunan öğrenciler dersin açıldığı yarıyıl başında veya yaz öğretiminin başında sınav hakkını kullanmak istediği dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır.
-
Öğrenciler ders kayıtlarından önce sınav hakkını kullanmak istediği her ders ve her sınav için ders/kredi başına öğrenim ücretini ödemeleri zorunludur.
-
Başvurusu uygun bulunduğu halde ders kayıt dönemi içinde ders kaydını yaptırmayan veya ders/kredi başına öğrenim ücretini ödemeyen, sınava girme koşullarını yerine getirdiği halde sınava katılmayan öğrenci sınav hakkından vazgeçmiş sayılır.
-
Sınav hakkını kullanmak için ders kaydı yaptıran ve ders/kredi başına öğrenim ücretini ödeyen fakat sınav hakkını kullanmayan öğrencilere ödediği ücret geri verilmez.
-
Derslerin açılmadığı yarıyıllarda ve yaz öğretiminde ek sınav veya sınırsız sınav haklarını kullanmak için başvuru yapılamaz ve açılmayan dersler başka yükseköğretim kurumlarından alınamaz.
-
Açılan bir dersin herhangi bir sebeple kapanması halinde öğrencinin ödemiş olduğu ücret geri ödenir veya ek sınav hakkını kullanmak için öğrenci açılan bir başka derse kayıt yaptırabilir.
Değerlendirme
MADDE 16 – (1) Sınav hakkını kullanan öğrencilerin sınavlarda başarılı sayılmaları için İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri gereğince başarılı veya koşullu başarılı olmaları zorunludur. Öğrencilerin sınavlarda aldığı başarı puanları İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin yirmi ikinci maddesine göre harf notu ile değerlendirilir.
ALTINCI BÖLÜM
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler, Yürürlük ve Yürütme
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
MADDE 17– (1) 21.10.2020 tarih ve 2020/21 sayılı Senato Kararı ile kabul edilen “İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitiminde Azami Öğrenim Süresini Dolduran Öğrencilerin Sınavlarına İlişkin Yönerge” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 18 – (1) Bu Yönerge yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19 – (1) Bu Yönerge hükümlerini İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü yürütür.