Hukuk Müşavirliği -

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE YER BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

gelişim üniversitesi
  1.   Hukuk Müşavirliği
  2. Haberler


İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE YER BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ



Resmî Gazete Tarihi: 20.04.2014 Resmî Gazete Sayısı: 28978
 
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE YER BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan İstanbul Gelişim Üniversitesi Çevre Şehircilik ve Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Gelişim Üniversitesi Çevre Şehircilik ve Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: İstanbul Gelişim Üniversitesi Çevre Şehircilik ve Yer Bilimleri Uygulama ve  Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; çevre ve yer bilimleri kapsamında; çevre bozulmasına yol açan her türlü çevre kirliliğini ve çevre değişimini disiplinler arası bir yaklaşımla ele alarak çevre ve yer ile ilgili her türlü araştırma ve inceleme yapmak; Üniversite-sanayi işbirliğini özel sektör ve kamu kuruluşları nezdinde sağlamak, özel sektör ve diğer kamu kuruluşları arasında işbirliğine dayalı olarak hizmet sunmak iken, şehircilik ve mimari bilim alanında ise, yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak sürdürülebilirlik bakış açısıyla; sosyal, ekonomik, politik, yönetsel, kültürel ve fiziki konularda; ulusal ve uluslararası kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile STK’lara; bilimsel araştırma ve inceleme faaliyetlerinde bulunmak, proje üretmek, uygulamalar yapmak, raporlar hazırlamak ve danışmanlık hizmeti vererek ülkenin bilgi birikiminin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak ve ayrıca elde ettiği bilgiyi gerek Üniversitenin ilgili lisans ve lisans üstü öğretim programlarına eğitim desteği sağlayarak gerekse kamu ve özel sektörle; kurslar, seminerler, sempozyum, konferans, kongre gibi akademik toplantılar düzenleme yoluyla ya da bülten, proje, kitap, dergi gibi yayınlar yaparak paylaşmak ve böylece şehrin inovatif aklı olmaktır.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkezin çevre ve yer bilimleri alanındaki faaliyetleri şunlardır:
a) Çevre ve yer bilimlerinde yurt içi ve yurt dışı, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, gerçek ve tüzel kişilerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda çevre, jeoloji, hidrojeoloji, maden, jeofiziksel analizler, petrol ve doğal gaz analizleri; göl, akarsu ve deniz kirlenmesi analizleri ve önleme projeleri; hava, kara ve suda ulaştırma ve sanayi kaynaklı kirlilik analizleri ve önleme projeleri; toprak erozyonunun ve sellerin önlenmesi, dere yataklarının ıslahı, kimya ve kimya mühendisliği alanlarında etüt, uygulamalı proje, laboratuvar analizleri ve buna benzer çalışmaları yapmak; rapor hazırlamak, danışmanlık ve bilirkişilik hizmetleri vermek.
b) Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik teknolojik uygulamalar ve üretim çalışmaları yapmak veya yaptırmak. Çalışma alanları doğrultusunda analiz laboratuvarı, atölye ve gözlem yerleri kurmak.
c) Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantılar düzenlemek ve bu toplantılara katılmak, her türlü bilimsel yayın yapmak.
ç) Üniversitenin Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği yaparak ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, mezuniyet sonrası eğitim ve hizmet içi eğitim düzenlemek ve gerektiğinde bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek.
d) Yurt içinde ve yurt dışında üniversiteler ve diğer araştırma kurumları ile araştırma, inceleme, geliştirme ve uygulama projesi konularında işbirliği yapmak.
e) Merkezin kuruluş amacına uygun diğer çalışmaları yapmak.
(2) Merkezin şehircilik ve mimari alanındaki faaliyetleri şunlardır:
a) Ulusal ve/veya uluslararası özel ve kamu kurum ve kuruluşlarla ve sivil inisiyatiflerle işbirliği yaparak, ortak araştırma ve çalışmalar yapmak, projeler geliştirmek ve uygulamak, eğitim ve öğretim faaliyetleri düzenlemek, bu faaliyetler için kaynak oluşturmak, bu kurum ve kuruluşlara danışmanlık, proje ve bilirkişilik hizmetleri vermek.
b) Bilimsel araştırma ve uygulama projeleri ile kamuoyu araştırmaları, anketler ve istatistiki saha çalışmaları planlamak, uygulamak ve değerlendirmek, çalışma sonuçlarını bilimsel rapor veya yayın haline getirmek.
c) Ulusal ve/veya uluslararası düzeyde sempozyum, kongre, konferans, çalıştay gibi akademik toplantılar düzenlemek, kamuya yönelik ise halkı bilinçlendirici seminer ve kurslar düzenlemek ve uygulamak.
ç) Ulusal ve uluslararası elektronik iletişim ağı oluşturarak küresel ölçekte araştırmacılarla iletişimi ve bilgi paylaşımını üst düzeye çıkarmak.
d) Ulusal ve/veya uluslararası süreli/süresiz yayınlar yapmak, kitaplık ve dokümantasyon merkezi kurmak.
e) Lisansüstü çalışmaları teşvik etmek, program açmak üzere Üniversitenin enstitü ve merkezleri ile işbirliği yapmak.
f) Ulusal ve/veya uluslararası düzeyde; yarışmalar düzenlemek, yaz okulları, kurslar ve eğitim programları planlamak ve uygulamak, katılanlara sertifika vermek.
g) Ülkemizin konumu ve jeolojik yapısı itibarıyla risk yönetimi, afet yönetimi ve kentsel dönüşüm gibi konularına özel ilgi göstermek ve bu konuda özel araştırmalar, çalışmalar yapmak, kamu ve özel sektöre yönelik danışmanlık ve proje hizmetleri sunmak, raporlar hazırlamak, eğitim programları düzenlemek, özellikle Üniversite bünyesinde lisansüstü programlar oluşturmak ve öğrencileri bu alanlarda uzmanlaşmaya teşvik etmek.
ğ) Mahalle ölçeğinde yürütülecek çalışmalar planlamak ve uygulamak, bu çalışmalara azami önem vermek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Organları ve Görevleri
Merkezin organları
MADDE 7 – (1) Merkezin organları şunlardır:
a)Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c)Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür; Rektör tarafından Üniversitenin mühendislik alanındaki öğretim üyeleri arasından üç yıl için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasından iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar. Müdür yardımcıları Müdürün verdiği işleri yapar.
Müdürün görevleri
MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek.
b) Yönetim Kurulunun aldığı kararları ve çalışma programını uygulamak.
c) Merkezi amacı doğrultusunda yönetmek.
ç) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.
d) Yönetim ve Danışma Kuruluna başkanlık yapmak.
Yönetim kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, Merkezin çalışma alanlarından ve ilgili disiplinlerden olan mimarlık, şehircilik, çevre mühendisliği, kimya ve kimya mühendisliği, jeofizik mühendisliği, maden mühendisliği, makine mühendisliği, jeoloji mühendisliği bölümleri ve deniz bilimleri ve işletmeciliği enstitüsü öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilen dört üye ve Müdürden oluşur.
(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır.  Görev süresi biten üyeler aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.  Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan Yönetim Kurulu üyesinin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere yeni bir üye görevlendirilir.
(3) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine ayda en az bir kez üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Yönetim Kurulu gerekli hallerde geçici çalışma grupları kurabilir ve bunların çalışma esaslarını belirler.
Yönetim kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin faaliyetleriyle ilgili konularda araştırma ve eğitim programları hazırlamak ve planlamak, çalışmaları yürütecek birimlerle gerekli koordinasyonu sağlamak.
b) Yıllık faaliyet raporlarını ve çalışma programlarını değerlendirmek.
c) Danışma Kurulu üyelerini belirlemek.
ç) Bir sonraki yılın bütçesini hazırlamak.
d) İlgili mevzuatla kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Danışma kurulu ve görevleri
MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan ve istişari nitelikte görüş bildiren bir Kuruldur. Merkezin faaliyet alanlarına katkıda bulunabilecek; Üniversite ile istekleri halinde kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşur. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üyeler yeniden seçilebilir. Herhangi bir nedenle görevi sona eren üyenin yerine yenisi aynı usulle görevlendirilir. Müdürün önerisi ve Danışma Kurulunun onayı ile gerektiğinde Üniversite dışından konu ile ilgili bilgi, beceri ve deneyim sahibi kişiler de görüş bildirmek amacı ile Danışma Kurulu toplantılarına katılabilir. Danışma Kurulu; Üniversiteden 5 kişi, Üniversite dışından 5 kişi olmak üzere toplam 10 kişi görevlendirme ile oluşur.
(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır.
(3) Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyetleri konusunda Yönetim Kuruluna danışmanlık yapmak ve gerekli tavsiyelerde bulunmaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 13 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Merkez Müdürünün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü yürütür.
 

Haberler